top of page

VOOR WIE EN WAAROM?

Online

Steeds meer ouders laten hun kinderen op zeer jonge leeftijd al kennis maken met de digitale wereld. De kleinsten die er vrolijk op los swipen op een gsm of tablet; het lijkt inmiddels de normaalste zaak van de wereld. Net als peuters en kleuters die online hun weg vinden naar filmpjes en spelletjes die ze leuk vinden. Onze ‘kleintjes’ groeien op in een digitale wereld.  Het is haast onmogelijk om hen daar helemaal van weg te houden. Misschien moet je dat als ouder ook niet willen? Het is vooral belangrijk dat je ‘het op een verantwoorde manier omgaan met media’ onderdeel maakt van je opvoeding. 

 

Yoga

Zo groeide het idee om een gezond alternatief te bieden aan kinderen vanaf 4 tot pakweg 10, 12 jaar én hun ouders. Een platform dat – ogenschijnlijk twee uitersten – verbindt tot een verantwoord moment; waarbij het kind tot rust kan komen na een overladen schooldag en alle prikkels een plaatsje kan geven; waarbij er een halfuurtje tijd genomen kan en mag worden – liefst samen met de ouders – om daarna met meer kwaliteit terug te kunnen schakelen naar de orde van de dag. 

 

Yoga op het balansbord

Yoga op een balansbord is kinderyoga waarbij gebruik gemaakt wordt van een houten balansbord. Dit zorgt voor een extra dimensie. Het combineert het mooie van yoga met de oneindig veel mogelijkheden van het balansbord.  Balanceren op een balansbord is leuk en yogahoudingen worden uitdagender.

Op school wordt vooral de linkerhersenhelft van kinderen gestimuleerd. Denk maar aan rekenen, taal, logisch denken, verwoorden,... De rechterhersenhelft bevat onze intuïtie, gevoelens, indrukken, verbanden leggen en processen doorzien.

Yoga op een balansbord stimuleert een optimale samenwerking van beide hersenhelften. Dit komt lezen, leren, coördinatie, concentratie en zelfvertrouwen ten goede. Inspanning en ontspanning wisselen elkaar af. De ritmische bewegingen brengen daarnaast rust in hoofd en lijf. 

Yoga wordt spannender door de bijkomende kracht en balansoefeningen. Door de bewegingen van het schommelbord worden de yogahoudingen uitdagender en de avonturen nog leuker. 

 

Er gaat een hele nieuwe wereld open met leuke oefeningen en mooie verhalen. 

Aan het einde van de yogales stapt ieder kind trots, ontspannen en met de grote glimlach van het balansbord af. 

 

Voordelen

Aan kinderyoga, en met uitbreiding yoga op het balansbord, worden veel voordelen toegewezen:

 

  • het leert kinderen focussen en maakt een kind meer bewust van zijn/haar lichaam en gevoelswereld.

  • het bevordert creativiteit, inlevingsvermogen, concentratie, balans, kracht en flexibiliteit waardoor hun zelfvertrouwen toeneemt.

  • het bevordert een goede lichaamshouding, een rechte rug, soepele spieren en sterke botten.

  • balanceren is belangrijk in de aanloop naar latere complexe motorische vaardigheden

  • ademhalingsoefeningen en meditatie helpen kinderen ontspannen en (mentale) rust te vinden.

  • kinderen leren zichzelf waarderen, positief denken en omgaan met spanningen.

  • het biedt kinderen plezier, ontspanning en kracht.  

  • en wellicht vergeten we nog iets.

bottom of page